Залізний Гаррі – професійний інструментарій для монтажу та обслуговування кабельних систем!

Як збільшити термін служби стаціонарних акумуляторів?

Вимірювання внутрішнього опору акумуляторних батарей - важливий експлуатаційний момент. Але саме по собі знання цього параметра не збільшить тривалість їх життя. Так що ж скорочує термін служби?

  • перезаряд (веде до старіння активної маси і непоправної втрати води в герметизированому акумуляторі),
  • систематичний недозаряд (призводить до незворотної сульфатації),
  • відсутність температурної компенсації напруги постійного підзаряду (веде до однієї з двох вищеназваних проблем),
  • підвищена температура (перевищення номінальної температури на 100С скорочує термін служби ≥20%),
  • глибокі розряди, особливо в поєднанні з несвоєчасним подальшим зарядом,
  • циклічні розряди (для таких режимів краще використовувати батареї з желеподібний електролітом і «панцирними» пластинами типу OPzV),
  • пульсації напруги постійного підзаряду (виробники регламентують допустимий вміст пульсацій не більше 1% від постійної складової, пульсації 1-2% знижують термін служби мінімум на 20%),
  • високий перехідний опір міжелементних перемичок (через неправильне затягування болтових з'єднань або їх окислення).

Аналізатор батарей Fluke BT521 дозволяє виявити дані проблеми на ранньому етапі і запобігти або знизити їх вплив без відключення батареї і втрати резерву харчування, при цьому прилад може працювати з будь-якими типами акумуляторів з будь-якими напруженнями моноблоків і ємністю до 6000Ач.

У разі, коли фіксуються «відстаючі» елементи, тобто які мають підвищений внутрішній опір, рекомендовано провести вирівнюючий заряд підвищеною напругою, але необхідний контроль температури, тому що такий режим може спровокувати її зростання вище критичної величини 40°С. Варто зауважити, що якщо опір окремих елементів більше, ніж на 50% перевищує, або навпаки, нижче середнього значення, «Боржомі пити вже пізно».

Бувають випадки, коли при однаковій напрузі постійної підзарядки, окремі елементи мали в десять разів більший внутрішній опір, ніж інші. Очевидно, що при переході навантаження на живлення від батареї відбудеться її відключення (в кращому випадку) або фізичне руйнування дефектних елементів.

При монтажі акумуляторів в шафах має місце прискорене старіння елементів, що знаходяться на верхній полиці, що обумовлено різницею температур на різних рівнях. При такому способі монтажу (якщо це можливо) необхідно проводити ротацію елементів.

Всі вищеописані проблеми мають місце і в акумуляторах класичною технологією з вільним електролітом, але кардинальна відмінність в можливості доливати воду.

Підводячи підсумок, необхідно задуматися так ви хочете «необслуговується» акумуляторну батарею.

Більш детально ознайомитися з приладом Ви можете на сторінці.

 



Залізний Гаррі
вул. Старосільська 1У, 2 під'їзд, 2 поверх 02125 Київ
+38 044 503-08-48 +38 044 503-08-45 info@iron-harry.ua от 100 грн. Залізний Гаррі